Teknofest Hack Karadeniz Yarışmasında Sıradışı Bir Final






TEKNOFEST’in en önemli yarışmalarından biri olan Hack Karadeniz Yarışmasının finali Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi ile BAKKA işbirliğinde 13-14 Ağustos tarihleri arasında Zonguldak’ta gerçekleşmiştir. Hack Karadeniz yarışması için oluşturulan Teknik Komite’de BAKKA Siber Vatan Programı ekibi de yer aldı.

TEKNOFEST Hack Karadeniz Yarışması 1. Gün - Açılış

Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi 15 Temmuz Şehitler kampüsünde gerçekleştirilen ve Zonguldak Valisi Mustafa Tutulmaz, Bülent Ecevit Üniversitesi Rektörü İsmail Hakkı Özölçer, Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Lutfi Altunsu ve il protokolünün katıldığı Hack Karadeniz Yarışmasının finali, Zonguldak’a gelen Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanı Ali Taha Koç’un açılış konuşması ile başladı.

 Son 5 yıldır Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi'nin TEKNOFEST'teki siber güvenlik yarışmalarını düzenlediğini belirten Koç, "İstanbul'da olduğu zaman ‘Hack İstanbul’ diyorduk. Bu sefer de Karadeniz'de olduğu için ‘Hack Karadeniz’ yarışması yapıyoruz. Bu 1515 kişinin katıldığı bir yarışmaydı. Elemeler sonunda burada 38 finalistimiz var. Bugün ilk etabını gerçekleştiriyoruz. Yarışmamız çok basit. 3 tane yerli ve milli uygulamamızın güvenlik zafiyetlerini buluyor yarışmacılarımız. Bunlardan biri yerli e-posta, biri güvenlik duvarı, bir tane de mükafat avcılığı platformu. Yarışmacılar bu platformlardaki açıkları bulup yerli ve milli ekosistemimizdeki firmaların gücüne güç katacaklar" dedi.

Türkiye'de siber güvenlik alanında daha çok insan kaynağına ihtiyaç olduğunu söyleyen Koç, "Hem savunma sanayisinde hem de kamu kurumlarında, buradan çıkan arkadaşların hepsinin iş bulma olasılığı artmış oluyor ve deneyim elde ediyorlar. Burada gerçek bir siber güvenlik eğitimi almış gibi oluyorlar. Çünkü burada Türkiye'nin kullandığı birçok yazılımı denetlemiş ve onların açıklarını bulmuş oluyorlar. Bu da onlara kariyerleri için çok büyük yol açmış oluyor" diye konuştu.

Hack Karadeniz Yarışmasının ilk günü takımlar Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesine ait 15 Temmuz Şehitler kampüsünde, yarışma sabahı ilan edilen üç uygulama üzerinde zafiyet taraması gerçekleştirdiler.

TEKNOFEST Hack Karadeniz Yarışması 2. Gün - Kapanış

İlk günün sonunda ilk 5’e giren takımlar 2. etaba katılmaya hak kazandı ve  İkinci gün kurgusal gerçekleştirilen bir siber saldırıyı tespit edip engellemek amacıyla 5 aşamalı bir senaryoyu çözmeye çalıştılar.

Herhangi bir aşaması çözülmeden bir sonraki aşamaya geçiş mümkün olmayan senaryonun ilk üç aşaması yarışma alanında tamamlandı. 3. aşamada doğru bulguları elde edebilen takımlar 4. aşama için Zonguldak Emniyet Müdürlüğüne giderek ve burada teslim edilen veriler üzerinde inceleme ve analiz çalışması yaparak tekrar yarışma alanına döndüler.

Dördüncü aşamadaki olay incelemesini doğru şekilde tamamlayabilen takımlar 5. aşama için sistemler üzerinde yerinde analiz yapmak üzere Batı Karadeniz Kalkınma Ajansına geldi. Ajansımızdaki sistemlerde doğru bulgulara ulaşabilen yarışmacılar, elde ettikleri bilgilerle hazırladıkları raporu Kozlu İlçe Emniyet Müdürlüğü Siber Suçlar birimine giderek saldırganların konum tespiti yapılması sonrasında yakalama aşaması için Siber polisler nezaretinde sahil güvenlik botları ile Zonguldak Limanı’na getirildi.

Yarışma birincisi olan takım Zonguldak Deniz Fenerine ulaşarak, yarışma kurgusu çerçevesinde burada saldırganlar yerine büyük bir sürprizle Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank ve Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanı Ali Taha Koç’la karşılaştı.  

VARANK: TÜRKİYE’NİN GERÇEK HİKAYESİ GENÇLERİMİZİN ELİNDEN ÇIKACAK

Hack Karadeniz Yarışmasının tamamlanmasının ardından Bakan Varank ile Başkan Koç gerçekleştirilen ödül törenine katıldı.

Bakan Varank, ödül töreninde Türkiye’de farkındalık oluşturmak istediklerini söyleyerek, "Siber güvenlik alanında özellikle gençlerimizi yönlendirmek, o alanlarda insan kaynağımızı geliştirmek, genç kardeşlerimizi daha genç yaşlardan itibaren bu alanlara yönelsinler diye bu yarışmaları düzenliyoruz. Teknofest Türkiye’de uzay havacılık teknolojisini, bilimi sevdiren bir festival. Türkiye’nin her tarafında ortaokul çağlarından itibaren bilime, teknolojiye yönlendiren festival. Biz Teknofest kuşağını oluşturacağız. Onlar, Türkiye’nin başarı hikâyelerini yazacaklar. Türkiye’nin geleceğini inşa edecekler. Bizler ağabeyleri olarak sadece onların önünü açmak için çalışıyoruz. İnanıyoruz ki Türkiye’nin gerçek hikâyesi genç kardeşlerimizin elinden çıkacak" ifadelerini kullanmıştır.

Gençlere yatırım yapmanın karşılığının alındığını ve Hack Karadeniz’in Zonguldak’a bir hava getirdiğini vurgulayan Sanayi ve Teknoloji Bakanı, “Ben buradan bir şeyi daha itiraf etmek istiyorum; Bakan olarak ‘Bu işi neden BAKKA neden yapıyor’ diye sorgulamıştım. Ama insan buradaki üniversitelerin potansiyelinin ne kadar faydalı olduğunu görüyor. Bartın, Karabük ve Zonguldak’ta bir ekosistem oluşturmayı başardılar. Bilgisayar ya da alanında okumayan çocuklar bile bu işe ilgi duyuyorlarsa bu BAKKA’nın Siber Vatan Programıyla, Dijital Dönüşüm Ofisi ve Savunma Sanayii Başkanlığı dahil katkılarıyladır. O çocukları alıp yetiştiriyoruz ve o çocuklar da arkadan gelen arkadaşlarını yetiştiriyorlar. Yani Zonguldak’ta okuyan bir kardeşimiz bu işlerle ilgilenip kendi şirketini kuruyor. Gençlere yatırım yapmanın karşılığını alıyoruz. Bu manada arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum. Şimdi aynı programı diğer kalkınma ajansları le Türkiye’nin her tarafında inşallah başlatacağız. Hack Karadeniz şuanda Zonguldak’a bir hava getirdi. Bu tip organizasyonlarla biz gençlerimize yatırım yapmaya devam edeceğiz. En önemli yatırım insana yapılan yatırımdır. Ben Siber Vatan ekibine ve Hack Karadeniz Ekine çok teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.

Mustafa Varank, konuşmasına şu şekilde devam etti;  "Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanımız dünyada da olmayan bir konsepti bu sene getirdi. Bir siber güvenlik yarışması fiziki yarışmayla birleştirdi. Buraya gelen finalist yarışmacılarımız ödüller toplamaya çalışarak, koşarak, efor sarf ederek de yarışmış oldular. Bugün finali gerçekleştirdik. Biz de aslında beyaz şapkalı hacker olmamıza rağmen bugün siyah şapkalarımızı takıp sanki senaryoda bir yeri hackliyormuşuz gibi yarışmaya dahil olduk. Buradaki arkadaşlarımız da bizlerin yerini önceki ipuçlarını bularak Türkiye’de geliştirilmiş yazılımlardaki zafiyetleri bularak sonra emniyet siber güvenlik dairemizle iş birliği yapıp telefonlarımızdan yerimizi tespit ederek buraya geldiler. ’Kırmızı Montlu Madonna’ takımı bu sene birinci oldu. Arkadaşlarımız aslında geçen senenin de birincisi ve Diyarbakır’dan katılıyorlar. Bursa’dan katılan arkadaşlarımız da var. ’Yarayan Kana’ takımı burada. İki kişilik bir ekip. Son dakikaya kadar öndelerdi son dakikada diğer takım onları geçerek birinciliği almış oldu."

Konuşmaların ardından Bakan Mustafa Varank ile Başkan Koç Hack Karadeniz Yarışmasında 29 farklı ülkeden katılan 380 takım arasından ilk 3’e giren takımlara ödülleri verdi.

YARIŞMANIN KATILIM VE ÖDÜL DETAYLARI

Dünyanın önde gelen uzmanlarının rehberliğinde hazırlanan gelişmiş gerçek yaşam siber saldırı senaryoları ile gerçekleşen Hack Karadeniz Yarışmasına 29 farklı ülkeden 380 takım ve 1500’ü aşkın yarışmacı başvurusu yapılmıştır. Ön eleme ve yarı final olmak üzere iki farklı aşamayı geçerek başarılı olan 4 farklı ülkeden 10 takım 38 yarışmacısı ile final aşamasında yarışmaya hak kazanmıştır. Yarışmayı birincilik ile tamamlayan takıma 75.000 TL, ikinciliği elde eden takıma 50.000 TL ve üçüncü olan takıma 25.000 TL ödül verilmiştir.

Fotoğraflar