Ramazan Ömer ÇORAPÇI - Karaelmas Kriptoloji Takımı
Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi - 217omer28@gmail.com
TARİHÇE VE KULLANIM ALANLARI
1973'te Horst Feistel ve Don Coppersmith tarafından tasarlanmıştır. İsmini , IBM şifrketinde çalışmakta olan ve ayrıyeten araştırmalar yapan Almanya doğumlu fizikçi ve kriptograf Horst Feistal tarafından almıştır. İlk olarak ABD’de IBM şirketinde ticari amaçla kullanıldığı görülmüştür .
Blok şifrelerinde kullanılan simetrik bir yapıdır ve Fiestal ağı olarka da bilinir. DES gibi şifreleme türleri büyük oranda bu yapıyı kullanırlar. Feistel yapısı, şifreleme ve şifre çözme işlemlerinin çok benzer olması, hatta bazı durumlarda aynıdır, sadece anahtar sırasının tersine çevrilmesini gerektirme avantajına sahiptir. Bu nedenle, böyle bir şifreyi uygulamak için gereken kod veya devrenin büyüklüğü neredeyse yarıya inmiştir.
FİESTEL ŞİFRELEME
Özel alt anahtar
Argoritmalar sayesinde tamamen random üretilen anahtarlardır.Tamamen random olması ve karışık olması gerekiyor.
F fonksiyonu
F fonksiyonu bir anahtar ile işleme gireceği için anahtarlı bir şifreleme türü olması gerekiyor mesela AES gibi.
Şifreleme
64 bitlik bir mesajımız olsun. Bu mesaj 32 bit ya da 128 bit olabilir. İlk olarak bu mesajı 2 ye ayırıp (32 bit) yani bloklarına ayırıp işleme sokacağız. Ayırdığımız bu bloklar L(sol) ve R(sağ) adlarına sahip olsun. R bloğunu ve K(gizli)anahtarı alığ bir F fonksiyonu(AES gibi bir şifreleme türü) ile işleme sokuyoruz çıkan cevabı da L ile XOR işlemine sokuyoruz ve 1. Döngü bitmiş oluyor. 2.döngüde dikkat edilecek husus ise birinci dögüdeki R bloğunu F fonksiyonu ile işleme girmemiş halini alacağız ve L şifreli bloğu ile yer değiştireceğiz. Döngümüzü 1.döngüdeki gibi devam ettireceğiz ve bu işlem bizim istediğimiz kadar tekrar edebilir ama ne kadar fazla tektrar ederse makinemiz o kadar zorlanacaktır ve şifre o denli kırılması zor olacaktır. Her döngü de yeni bir anahtara ihtiyacımız vardır ve bu anahtarlar tamamen random ve güçlü anahtarlar olması gerekiyor. O yüzden iyi bir algoritmaya ihtiyacmızı var. Unutmayın kripto analiz ile ilgilenen kişiler ilk olarak bu algoritmayı öğrenmeye çalışıyor olacaklar. Aşağıdaki resmimizde daha detaylı görebilirsiniz.
Avantajları ve Dezavantajları
Kaynakça
1. https://tr.wikipedia.org/wiki/Feistel_%C5%9Fifresi
2.http://bilgisayarkavramlari.sadievrenseker.com/2008/04/17/feistel-sifreleme-feistel-cipher-fesitel-agi-feistel-network/