Kalkınma Ajansları Siber Vatan Bootcamp Gerçekleştirildi






Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğü tarafından üniversitede öğrenim gören öğrencilerin dijital ve siber güvenlik teknolojileri alanında farkındalıklarını artırmak, potansiyel yetenekleri tespit edip eğitim ve yetenek geliştirme faaliyetleri ile kariyer planlaması yapmalarına destek olmak ve genç girişimciliğini teşvik ederek ülkemizin siber güvenlik uzmanı ihtiyacının karşılanmasna katkıda bulunmak amacıyla Kalkınma Ajansları Siber Vatan Programı geliştirilmiştir.

Kalkınma Ajansları Siber Vatan Programı, 2022 yılından itibaren T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ve T.C. Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı işbirliğinde, Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğü koordinasyonunda Kalkınma Ajanslarıyla birlikte Türkiye Siber Güvenlik Kümelenmesi ve Üniversiteler tarafından uygulanmaktadır.

Kalkınma Ajansları Siber Vatan Programı kapsamında T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, T.C. Gençlik ve Spor Bakanlığı, T.C. Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı,  T.C. Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi, Türkiye Siber Güvenlik Kümelenmesi, Ankara Kalkınma Ajansı, Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı, Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı, Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansı ve Zafer Kalkınma Ajansı işbirliğinde Kalkınma Ajansları Siber Vatan Bootcamp etkinliği gerçekleştirilmiştir.

Siber güvenlik konusunda birçok alt uzmanlık alanı bulunmaktadır. Bu kapsamda farklı tematik başlıklarda ayrı ayrı takımlar oluşturulmuş ve Bootcamp’te tematik eğitimler buna göre gerçekleştirilmektedir. 

Kalkınma Ajansları Siber Vatan Bootcamp’e Türkiye’nin farklı coğrafyalarında bulunan 18 farklı üniversiteden yaklaşık 100 öğrenci sınavla seçilerek katılım göstermiştir. Bootcamp’te eğitim ve uygulamalar yaklaşık 30 eğitimen gözetiminde gerçekleştirilmiştir. Yapılan görevlendirmeler ve sınavlarda başarılı olan öğrenciler Yavuzlar Web Güvenliği, Zararlı Yazılım Önleme ve Tersine Mühendislik ile Cuberium Block Chain’den oluşan üç farklı takım halinde 10 gün boyunca siber güvenliğin alt temalarında toplam 80 saat derinlemesine eğitim almış, senaryo bazlı görevler ve tersine mühendislik çalışmaları gerçekleştrimiş ve çeşitli siber güvenlik yarışmalarına ve tatbikatlarına katılmışlardır.

Etkinliğin son gününde Savunma Sanayii Başkanlığı, Dijital Dönüşüm Ofisi ve Türkiye Siber Güvenlik Kümelenmesi ile işbirliği kapsamında Kalkınma Ajansları Siber Vatan Bootcamp organizasyonu içerisinde öğrenciler ile sektör temsilcileri arasında etkileşimi artırmak amacıyla Siber Vatan Vizyon Buluşmaları gerçekleştirilmiştir.

Siber Vatan takımları tarafından siber güvenlik sektöründe faaliyet gösteren firmalara ve savunma sanayii firmalarına sunumlar yapılmış ve öğrenciler siber güvenlik ekosistemi aktörleri ile görüş alışverişi gerçekleşmiştir.   

Bu buluşmalarla Siber Vatan Programına yeni dahil olan öğrencilerin farkındalıkları artırmak amacıyla programa daha önce dahil olmuş öğrenci ve takımlar da geliştirdikleri projeleri, ürün ve hizmetleri sektör temsilcilerine sunmuş ve böylece sektörün önde gelen firmalarında staj ve çalışma fırsatları elde etmiştir. 

Ulusal stratejiler çerçevesinde üst ölçekli plan ve programlar ile uyumlu şekilde ülkemizin siber güvenlik uzmanı ihtiyacının karşılanması ve genç istihdamının arttırılması amacıyla uygulanan Kalkınma Ajansları Siber Vatan Programı kapsamında bu yıl ikincisi gerçekleştirilen Kalkınma Ajansları Siber Vatan Bootcamp etkinliğinin kapanış ve sertifika töreni T.C. Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanı Sayın Dr. Ali Taha KOÇ’un teşrifleriyle gerçekleştirilmiştir. 

Kapanış ve sertifika törenine Gençlik ve Spor Bakanlığı Gençlik Hizmetleri Genel Müdür Yardımcısı Sayın Tarık KARKINÇAM, Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Sayın Volkan GÜLER, Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Sayın Dr. Lutfi ALTUNSU, T.C. Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı Siber Güvenlik ve Bilişim Sistemleri Daire Başkanı Sayın Ahmet Bahadır BÜLBÜL, Antalya Gençlik ve Spor İl Müdürü Sayın Yavuz GÜRHAN ve Antalya Teknokent Genel Müdürü ve Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Derneği Başkanı Sayın Dr. İbrahim YAVUZ katılım sağlamıştır.

Sayın Dr. Ali Taha KOÇ, konuşmasında siber güvenlik unsurunun en kritik unsuru olan insan kaynağının önemine vurgu yapmış ve bu nedenle BAKKA ve Siber Vatan Programı ayrı önem ve destek verdiklerini ifade etmiştir. 

Kalkınma Ajansları Siber Vatan Bootcamp kapanış ve sertifika töreninde öğrencilere sertifikaları verilmiş, kamp boyunca ödev ve görevlerde en yüksek skoru elde eden öğrencilere ödülleri takdim edilmiştir. 

Törenin ardından Sayın Dr. Ali Taha KOÇ, siber güvenlik alanında kariyer yapmayı hedefleyen öğrencileri sınıflarında ziyaret etmiş ve öğrencilerin çalışmaları ve projeleri hakkında öğrencilere yakın ilgi göstermiştir.

 

Fotoğraflar